Lúgosítsunk! De miért is? Mit is jelent a lúgosítás?

Posted by:

A lúgosítás manapság roppant “divatos” tevékenység, viszont sokkal fontosabb és komolyabb dolog, mint azt sokan gondolnák. Miért is kell ez nekünk? Miért baj, ha az ember savas?

Mert akkor semmi sem működik megfelelően bennünk…

Honnan jönnek a savak?

Röviden és tömören az emberi szervezet anyagcsere-folyamataiból, amik során a test számtalan savat termel. Pl. húgysav, ecetsav, szénsav, tejsav. Ezek a savak pedig nagyrészt az általunk bevitt élelmiszerekből jönnek, azaz a savak nagy részéről saját magunk “gondoskodunk” a szervezetünkben. A környezet csak kisebb mértékben felelős (levegő, víz).

A testünkbe bekerült savakat, méreganyagokat a szervezet igyekszik közömbösíteni, hiszen, ha a véráramban maradnak, az már nagy gond (kimutatták pl., hogy egy amalgám tömés után a fogból szivárgó higany legfeljebb 3 napig jelenik meg a véráramban, utána “eltűnik” onnan, lerakódik, vagyis a szervezet lerakja valamelyik “hulladéklerakó telepre”, amit létrehozott). A savak semlegesítésére a szervezet ásványi anyagokat és nyomelemeket használ, elsősorban kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, és az így közömbösített savak (amiket már salakanyagoknak hívunk) eltárolására test szerte “illegális hulladéklerakókat” hoz létre.  Ezek közül a legkiválóbbak a sejtközötti térben létrehozott telepek, viszont ha veszélyes hulladékot kell semlegesíteni (pl. a higany), akkor azt a zsírsejtekbe raktározza el inkább a testünk, amit aztán még jól felhígít vízzel, hogy még véletlenül se szabaduljon ki onnan az a veszélyes anyag. Ez a jelenség figyelhető meg az emberek dereka körül, amikor is a has nem azért nagy, mert ennyire hájas az ember, hanem azért, mert a zsírsejtek annyi vizet raktároznak el, amennyi jelentősen és látványosan megnöveli a haskörfogatot.

Honnan szerez a testünk ásványi anyagokat a közömbösítéshez?

Sajnos ezeket az anyagokat a saját raktáraiból vonja el a szervezet, ha nem kap elég utánpótlást, tehát a csontokból, hajból, körmökből, véredényekből, porcokból és ízületi tokokból, vérből.

Mit tesznek tönkre a savak?

Gyakorlatilag mindent. Sejtszinten pusztít, megmar minden szövetet, mirigyet, szervet, aminél ezek következtében funkcionális zavarok lépnek fel. A belek elsavasodásánál jönnek a legkülönfélébb tünetek: székrekedés, vagy épp ellenkezőleg, örökös hasmenés, és ezáltal felszívódási zavar, gázosodás, erjedéses és rothadásos folyamatok az elszaporodott gombák, paraziták és az ellenük harcoló jótékony baktériumok lecsökkent száma vagy éppen teljes hiánya miatt. További tünetek a gombás fertőzés a hajon (korpa), körmön, bőrön, idegrendszeri zavarok, teljesítőképesség romlása.

Mi lehet a megoldás?

Bázikus, azaz lúgosító anyagokban gazdag étrend kialakítása, valamint étrend kiegészítés, azaz magas ásványi anyag-, nyomelem- és vitamintartalmú anyagok fogyasztása, pótlása mellett az étrend radikális megváltoztatása szükséges. A lúgosítás tehát leegyszerűsítve nem más, mint a megfelelő ásványok és egyéb anyagok bevitele a szervezetbe “ipari” mennyiségben, amiből a szervezet elsődlegesen visszatöltheti saját raktárait, majd ha ez már megvalósult, a feleslegből elkezdheti a salakanyagok, az “illegális hulladéklerakók” felszámolását. A lúgosítás egyik legjobb módja, ha az ásványokat és egyéb anyagokat természetes forrásból visszük be, pl. korall kalcium, spirulina és chlorella algák, búzafű, lucerna, zöldárpa. Olykor szükség lehet egyéb, specifikus készítményekre is. Abban, hogy az ember számára melyik a legmegfelelőbb módszer, szakember tud segítséget nyújtani (állapotfelmérés, tanácsadás, egyéni terápia összeállítása).

0